Informatie

Informatie

Op deze pagina vind je praktische informatie over de workshops Familieopstellingen, informatie over het verschil tussen deelnemers en representanten en de werkwijze bij Familieopstellingen.


Begeleiders

De opstellingen worden begeleid door diverse trainers.
Onder Data, kosten & aanmelden en in de informatie die je toegezonden krijgt staat altijd aangegeven wie er die dag zal begeleiden.
 

Tijden

Van 9.30 tot uiterlijk 17.00 uur. (Inloop vanaf 9.00 uur)
Bij weinig opstellingen, of opstellingen die snel tot de kern komen, kan het gebeuren dat we vroeger klaar zijn.
 

Dagverzorging

De 1- en 2-daagse workshops worden verzorgd met koffie, thee en lekkers en zijn exclusief lunch.
Neem daarom een eigen lunchpakket mee of je kunt gebruik maken van de horeca in de buurt.
 

Locatie en kosten

Kijk voor meer informatie over locaties en kosten onder Data, kosten & aanmelden. Je kunt daar ook de datum van je voorkeur uitzoeken en je aanmelden.

Een paar weken voor aanvang van de activiteit krijg je een e-mail waarin staat op welk adres de activiteit gaat plaatsvinden.
Doorgaans is er bij de locaties ruim voldoende mogelijkheid tot (gratis) parkeren.
 

Wachtlijst

Mocht de datum die je goed uitkomt al vol zijn, dan kun je je ook (vrijblijvend) voor de wachtlijst aanmelden, òf voor een latere datum waar nog wèl plaats is + een wachtlijst voor een eerdere datum (max. 2).
Je krijgt meteen bericht van ons als er een plek vrij is gekomen en kunt je dan beslissen of je er gebruik van wilt maken. (Je eventuele aanmelding voor een latere datum schuift dan op naar de eerdere datum waar een plaats is vrijgekomen.)

Deelnemers en representanten

Ieder die zich aanmeldt als deelnemer voor een 1-daagse of 2-daagse workshop Familieopstellingen kan een vraag inbrengen en komt aan de beurt voor een opstelling*. (*Uitzondering hierop zijn de 2-daagsen XL - kijk voor meer informatie hierover ook onder tapblad 1- of 2-daagse familieopstellingen? ) 

Naast het ondergaan van een eigen opstelling, kun je tijdens de workshop ook gevraagd worden om als representant te fungeren in de opstelling van een ander (dit mag je trouwens altijd zonder opgaaf van reden weigeren).
De groep wordt aangevuld met personen die bij ons een opleiding in systemisch werk volgen, of hebben gevolgd. Zij hebben al veel ervaring met opstellingen en zijn er uitsluitend om als representant te gaan staan. Tevens is het voor hen een manier om nóg meer ervaring in het werkveld op te doen. 


Aantal opstellingen

Aan een workshop Familieopstellingen nemen doorgaans 22 tot 32 personen deel. Dit zijn deelnemers die een vraag kunnen inbrengen + representanten. Alleen de 2-daagse workshops Familieopstellingen XL zijn groter. 

Tijdens een 1-daagse kunnen 9 personen aan bod komen voor een opstelling, en in een 2-daagse kunnen ongeveer 18 personen een vraag voor een opstelling inbrengen. De opstellingen gebeuren in volledige afstemming en rust, en er wordt altijd de tijd genomen die ervoor nodig is. Nooit wordt er gehaast.

Als je in eerste instantie als deelnemer liever alleen aanwezig bent of meedoet als representant is dat natuurlijk ook helemaal oké. In alle gevallen is de prijs gelijk.

Omdat er per dag maar tijd is voor een beperkt aantal opstellingen, zitten de groepen vrij snel vol en raden we je aan om je tijdig aan te melden.

Wat zijn representanten

In onze workshops Familieopstellingen maken we gebruik van representanten. Dit zijn personen die binnen de familieopstelling van een ander, 'staan' als bijvoorbeeld een vader of moeder, een kind of een ander familielid.

Als je komt voor een eigen opstelling, kun je tevens ter plekke als representant gevraagd worden voor in de opstelling van een andere deelnemer. Dit kan een hele mooie ervaring zijn, maar is zeker niet verplicht. Je mag altijd, zonder opgaaf van reden, weigeren om in een representanten-rol te gaan staan.

Werkwijze Familieopstellingen

Een opstelling begint meestal met een kort gesprek vooraf waarin je je vraag of thema inbrengt. Vervolgens stelt de opsteller vragen en stemt zich af op jouw familiesysteem om zich een beeld te vormen van de onderliggende patronen en dynamieken.
Het is niet zo belangrijk om een duidelijke vraag te hebben, wél moet je ergens tegenaan lopen; bijvoorbeeld een probleem of patroon waar je in vastloopt of wat zich telkens herhaalt in je leven. Hoe dringender het thema, hoe krachtiger een opstelling kan laten zien wat er speelt.
Vervolgens bepaalt de opsteller wat er opgesteld gaat worden, en zoekt daar de representanten voor uit (bijvoorbeeld voor jezelf, je moeder, je vader etc.).
 

De opstelling

Wanneer de representanten gekozen zijn begint het opstellingswerk. Deze representanten worden uitgenodigd om hun innerlijke beweging te volgen, en vinden hun plek in de ruimte. 
De wijze waarop deze representanten staan opgesteld ten opzichte van elkaar en hoe ze in de ruimte staan geeft al heel veel informatie, maar het meest bijzondere (en onverklaarbare) is dat de representanten in staat blijken te zijn om lichamelijk en emotioneel heel zuiver te kunnen voelen wat zich afspeelt in de personen die ze representeren.
Het blijkt dat ze toegang hebben tot de diepere en vaak onbewuste lagen van het familiesysteem waarin ze staan opgesteld en waarvoor ze zich opengesteld hebben. En ondanks dat we niet precies weten hóe dit bijzondere fenomeen werkt, kunnen we er wel heel goed mee werken.

De begeleider kan nu aan de hand van de waarnemingen en de informatie die door de representanten en door jou verstrekt worden, onderzoeken wat er in de diepte in het systeem speelt. De opsteller kan aan de opstelling personen toevoegen of er juist uithalen, posities van de representanten veranderen, ze bepaalde zinnen laten uitspreken en rituelen toepassen. 
 

In beweging

Het doel is om weer beweging te krijgen in de ziel van het familiesysteem en in de ziel van de cliënt, waardoor een vastgelopen situatie weer kan gaan stromen.
Soms volgt er nog een nabespreking, waarin eventuele onduidelijkheden misschien nog verhelderd kunnen worden en, indien nodig, kunnen de representanten nog extra informatie geven vanuit hun rol.

Wat zeggen de deelnemers

Top